Neewa Dogsports officieel distributeur van Neewa Sport and Utility Dog Gear voor sledehondensport, canicross, canitrail, dogsurvival, bikejoring, steppen, hiking, agility…

Informatie

Bij deze sport rent de hond of rennen de honden voor een slee die gemend wordt door een musher (hondenmenner). Bij gebrek aan sneeuw kan de slee vervangen worden door een kar. Heb je één of twee honden dan kan je deze ook voor een step of bike (bikejoring) laten trekken. Ook kun je zelf gaan hardlopen met de hond, zoals canicross of canitrailen.

De sledehondensport is speciaal voor rassen die van oorsprong gefokt en gewend zijn om lasten te trekken: de Alaskan Malamte, Groenlandse Hond, Samojeed, Siberische Husky en Eskimohond. In Nederland is het alleen met honden van deze rassen – met een officiële stamboom – toegestaan een last te laten trekken. Poolhonden zonder stamboom of overige rassen dienen een ontheffing aan te vragen om hun dier in te zetten voor de trekkracht. Dit geldt niet voor canicross en canitrailen.

WAAROM SLEDEHONDENSPORT?
Sledehonden zijn echte werkhonden. Ze vinden het heerlijk om te rennen en te trekken. Daar zijn ze honderden jaren geleden voor gefokt en de passie om te werken zit verankerd in vrijwel elke sledehond. Eigenlijk geldt dit voor alle honden, maar voor werkhonden in het bijzonder, dat ze zich kunnen gaan vervelen als ze te weinig te doen hebben. Dan bestaat de kans dat ze probleemgedrag kunnen ontwikkelen. Door deze dieren geestelijk en lichamelijk een uitdaging te bieden en samen met je hond(en) aan het werk te zijn, houd je ze gezond en gelukkig.

VOOR WIE IS DE SLEDEHONDENSPORT GESCHIKT?
Voordat in 1911 de trekhondenwet van kracht werd, was het vanzelfsprekend om honden karren te laten trekken, vaak met zware lasten daarop. De hondenbescherming heeft zich hard gemaakt om dit te verbieden en vandaag de dag is het bij wet verboden om elke activiteit waarbij een hond wordt ingezet om op het land of in het water een kar, slee, boot of ander voorwerp, dier of mens voort te trekken. Alleen beoefenaars van de sledehondensport met een Alaskan Malamute, Groenlandhond, Samojeed of Siberian Husky of Eskimohond (met stamboom) mogen hun hond een last laten trekken. In 2012 kwam er een aanvulling op deze wet waardoor honden die niet tot een van deze rassen behoren een ontheffing kunnen krijgen. Denk hierbij aan honden die gefokt zijn voor de sledehondensport, maar die niet in het bezit zijn van een stamboom zoals de Alaskan Husky.

WAAR KAN JE DEZE SPORT BEOEFENEN?
In de sneeuw of in het bos of in de duinen. Alleen met je hond of honden of met een groep.

SKI-JÖRING
Met één of twee honden hardlopen of langlaufen waarbij de hond zijn baas voorttrekt in een zo snel mogelijke tijd. Tegenwoordig noemt men dit canicross, waardoor alle type honden kunnen deelnemen.

PULKA KLASSE
Hierbij worden één, twee of drie honden achter elkaar ingespannen voor een pulka (een kleine kar of slede).

STEP KLASSE
Hierbij worden één of twee honden voor de step ingespannen.

BIKEJÖRING KLASSE
Hierbij worden een of twee honden voor de bike ingespannen.

TEAMS
Hierbij lopen de honden twee aan twee voor een kar of slee, waarbij de musher op het voertuig staat. De klasses zijn verdeeld in het aantal honden wat het voertuig (kar/slee) voorttrekt.
C: 3 – 4 honden
B: 5 – 6 honden
A: 7 – 8 honden
O: 9 of meer honden.

RECREATIEF OF WEDSTRIJDEN?
Je kunt deze sporten recreatief beoefenen, lekker met je hond(en) in het bos om zo je honden en jezelf gezond en in conditie te houden. Ook kan je deelnemen aan wedstrijden in binnen- en buitenland. In Nederland zijn het vaak meerdaagse wedstrijden waarbij de verschillende klasses aan bod komen. Van oudsher nemen mushers in het begin van het seizoen deel aan de dryland wedstrijden (karrenwedstrijden) om te zien of de honden goed zijn getraind, om vervolgens in het buitenland in de sneeuw verder te trainen of deel te nemen aan de sneeuw wedstrijden.

Zowel in Nederland en België is het bij wet verboden om je hond als trekkracht te gebruiken. Echter zijn er een aantal uitzonderingen waarbij het toegestaan is.

GESCHIEDENIS
Tot in de jaren twintig van de twintigste eeuw was de hondenkar een vrij algemeen Nederlands straatbeeld. De trekkracht van de hond bleek de mens goed van dienst te kunnen zijn. De honden waren een goedkopere werkkracht dan bijvoorbeeld het paard en nam genoegen met wat de ‘de pot schafte’. Ze trokken niet alleen karren maar ook ploegen en zelfs trekschuiten. Diverse beroepsgroepen maakten gebruik van de trekkracht van de hond, zoals; de bakker, groenteboer, eierhandelaren en diverse ambachtslieden.

In de Trekhondenwet van 1910 werd een vergunning voor het
gebruik van de hond als trekhond verplicht gesteld. De vergunning werd pas verstrekt wanneer aan de voorschriften wat betreft begeleider, hond en kar werd voldaan. In 1912 werd de Anti Trekhonden Bond opgericht, nu bekend als de Hondenbescherming. De wet van de Dierenbescherming, die met ingang van 1962 in werking trad, verbood uiteindelijk het beroepsmatig werken met honden.

In Europa is de sledehondensport ontstaan omdat een aantal bezitters van ‘ras-poolhonden’, d.w.z. door de F.C.I. erkende poolhondensoorten (Siberian Husky, Alaskan Malamute, Samojeed en Groenlandhond) het leuk en nuttig vonden met hun honden (weer) de sport te bedrijven. Een ontwikkeling vanuit de rassen. Vandaar dat in Europa de sport voornamelijk met de door de F.C.I. erkende poolhondenrassen beoefend wordt.

In Nederland kwam men voor een probleem te staan omdat de vroegere ‘Trekhondenwet’ – waarin stond, dat je een hond niet als lastdier mocht gebruiken – vervallen was en overgegaan was naar de Wet op de Dierenbescherming, waar ook in stond dat je een hond niet als trekkracht mocht gebruiken, moest er wat ondernomen worden. Na gesprekken met het ministerie werd een gedoogbeleid toegepast, waardoor er met de honden getraind kon worden. In augustus 1996 ging het Besluit van artikel 107 van de Gezondheids- en Welzijns Wet voor Dieren (GWWD) in werking, aangeduid als: Vrijstelling Sledehondensport.

In België maakt men ook een uitzondering op de sport voor de sledehonden met stamboom.
Echter, de laatste jaren zien we ook binnen Europa een trend, waarbij specifiek voor wedstrijden gefokte sledehonden (dus geen honden die als ras geregistreerd staan) worden ingezet bij wedstrijden. Inmiddels nemen ook honden van andere rassen deel. Hierdoor is er in Nederland & België een uitzondering gemaakt op de wet speciaal voor de sport. Sinds 2013 is het dan ook verplicht om in Nederland een ontheffing aan te vragen wanneer jij gebruikt maakt van de trekkracht van je hond. In België dient men zich aan te sluiten bij een sledehondensport vereniging.

VRIJSTELLING
Er zijn een aantal sledehondenrassen waarbij de ontheffing niet nodig is. Deze rassen met stamboom hebben een vrijstelling en hoeven geen ontheffing aan te vragen.

  • Siberian Husky
  • Alaskan Malamute
  • Samojeed
  • Groenlandhond
  • Eskimohon

WEDSTRIJDEN & TRAININGEN IN NEDERLAND
Bij wedstrijden en trainingen binnen de sledehondensport zoals, mushing, bikejoring, steppen (met de hond voor de step), moet je bij een controle een kopie van het stamboom laten zien of de ontheffing.

Bij iedere wedstrijd zijn er specifieke wedstrijdreglementen, afhankelijk van de organiserende club of vereniging.

ONTHEFFING AANVRAGEN
Informatie en het aanvragen van een ontheffing is te vinden op de website van het RVO.
Bij het aanvragen hoort ook een dierenarts verklaring. Het is raadzaam om van te voren met je dierenarts te bespreken welke sport(en) je gaat beoefenen, hoe vaak en in welke omstandigheden.

De ontheffing is 1 jaar geldig en geheel gratis. Wel dien je rekening te houden met de dierenarts kosten. Tip: neem je deel aan meerdere sporten? Geef dit direct aan bij het invullen van de aanvraag.

WEDSTRIJDEN & TRAININGEN IN BELGIË
Bij wedstrijden in België kan een organisatie een uitzondering krijgen op de trekhondenwet voor de sledehondensport. Deze geldt niet alleen voor de erkende sledehondenrassen, ook voor overige rassen. Wil je legaal trainen in België dan dien je in het bezit te zijn van een licentie of trainingsattest, te verkrijgen via de sledehondensport vereniging. Ook dien je je aan te sluiten bij een sledehonden vereniging, die op hun beurt zijn aangesloten bij een van de internationale federaties: ESDRA, FISTC, WSA.

Bij iedere wedstrijd zijn er specifieke wedstrijdreglementen, afhankelijk van de organiserende club of vereniging.

Canicross: bij deze sport heb je zowel in Nederland als België vrijstelling.

Canitrail: bij deze sport heb je zowel in Nederland als België vrijstelling.

BIKEJORING: (HOND VOOR DE FIETS/ATB)
Nederland: Vrijstelling voor de erkende sledehondenrassen (met stamboom). Je hebt een ontheffing nodig voor niet raszuivere sledehonden en overige rassen.
Belgie: Vrijstelling geldt voor de vier erkende sledehondenrassen. Je dient aangesloten te zijn bij een sledehonden vereniging.

STEPPEN: (HOND VOOR DE STEP)
Nederland: Vrijstelling voor de erkende sledehondenrassen (met stamboom). Je hebt een ontheffing nodig voor niet raszuivere sledehonden en overige rassen.
Belgie: Vrijstelling voor de vier erkende sledehondenrassen. Je dient aangesloten te zijn bij een sledehonden vereniging.

MUSHING: (HONDEN SPAN VOOR DE KAR OF SLEE)
Nederland: Vrijstelling voor de erkende sledehondenrassen (met stamboom). Je hebt een ontheffing nodig voor niet raszuivere sledehonden en overige rassen.
Belgie: Vrijstelling voor de vier erkende sledehondenrassen. Je dient aangesloten te zijn bij een sledehonden vereniging.